Laatste nieuws

17-01-2012

Polen, Bulgaren en Roemenen laten inbraken stijgen


Polen, Bulgaren en Roemenen die in ons land wonen maken zich steeds vaker schuldig aan misdrijven. Volgens de politie storten ze zich op autokraken, winkeldiefstallen en woninginbraken, omdat ze zonder werk zitten.
Autoriteiten vrezen dat de overlast net zo groot wordt als die van Marokkaanse jongeren, schrijft het AD.

Forse stijging

Politie en bestuurders in de grote steden zien een forse stijging van het aantal misdrijven binnen de groep. 'Ze maken zich in toenemende mate schuldig aan criminaliteit,' zegt de Haagse korpschef Henk van Essen.

Volgens hem speelt de economische crisis een grote rol. 'Veel mensen uit Midden- en Oost-Europa zijn hun baan kwijtgeraakt. Voorheen kenden we deze mensen vooral van overlastmeldingen, maar we zien ze nu terug in de criminaliteitscijfers. Ze worden werkloos en gaan stelen.' Volgens Van Essen is de stijging van het aantal woninginbraken in Den Haag deels aan de Oost-Europeanen toe te schrijven.

Rotterdam

Het politiekorps in Rotterdam heeft besloten om Oost-Europese verdachten harder aan te pakken. Vooral het aantal diefstallen door Polen en Bulgaren neemt daar snel toe.

Waar ze voorheen vaak slechts een proces-verbaal kregen na diefstal of mishandeling, worden ze nu direct ingesloten. 'Omdat we steeds vaker last van ze hebben,' zegt Marjan den Hollander van het Rotterdamse korps. 'Hun aandeel in het aantal inbraken en autokraken neemt toe. We zijn daarom alert in de wijken waar we het meeste last van ze hebben.

Vrees

Betrokkenen vrezen dat de problemen met Oost-Europese immigranten even groot worden als die met Marokkaanse jongeren. 'De geschiedenis herhaalt zich,' zegt de Haagse wethouder Marnix Norder. 'We moeten leren van het verleden en niet dezelfde fouten maken als eerder met Turkse en Marokkaanse immigranten.'

Bent u van het voorkomen in plaats van genezen, maak uw woning dan snel inbraakveilig.

Uitvoerige inspectie

woninginspectie beveiligingaanmelden beveiligingsinspectie

Ons werkgebied

Ons werkgebiedaanmelden beveiligingsinspectie

facebook
misdaadmeter kaart met goed beveiligde woningen

Partner van: