Laatste nieuws

15-07-2014

"Na mijn ouders’ dood, bang voor een inbraak"


Aangrijpend artikel in het AD over onze klant Els (53) die terugkeert naar haar ouderlijk huis om voor haar ouders te zorgen en zich er na het overlijden van beide ouders niet meer veilig voelt.

Artikel AD 09-04-2014Een gevoel van onbehagen en angst voor inbraak neemt de overhand. Jan van den Berg van Angstbehandelcentrum Ipzo legt uit hoe inbraakangst in relatie staat tot algemeen welbehagen.Inbraakproof.nl zorgde door de juiste beveiliging van de woning dat Els zich weer veilig voelt.

Lees hieronder de inhoud van het gehele artikel:

Na mijn ouders’ dood werd ik ineens bang voor een inbraak.

Het valt op in de misdaadcijfers van 2013: het aantal woninginbraken daalt, maar de angst voor een inbraak in eigen huis stijgt flink. Hoe kan dat? “Angst voor inbraak komt vaak voort uit een ánder gevoel van onbehagen”

Al waren haar ouders dan zorgbehoevend, altijd had de 53-jarige Els het gevoel dat het huis waar zij woonde met haar vader en moeder veilig was. “Ik ben weer bij ze gaan wonen om ze te verzorgen,” verteld de Noord-Brabantse. “Nooit aan inbraak gedacht. Ik werk overdag, maar zij waren altijd thuis. Dus “het huis is veilig.” Totdat haar vader eind 2012 overleed en 8 maanden later ook haar moeder. Ineens viel het haar op hoe donker het ’s nachts rond de woning kan zijn. Steeds vaker doolde Els ’s nachts door het huis omdat ze wéér dacht ‘iets te horen’.

“Ik sliep helemaal niet of op een rare en moeizame manier’” verteld de secretaresse. Dan hoorde ik weer wat en ging ik maar weer uit bed. En deed ik het licht voor de zoveelste keer aan. En als ik dan een half uur het licht aan had, dacht ik: áls het dieven waren, zijn ze nu wel geschrokken en weggerend. Maar zo ging het nachten achter elkaar. “Ik keek ook ’s nachts vaak naar buiten, of er geen vreemde auto voor de deur stond.”

Ook op haar werk liet de angst voor inbraak Els op een gegeven moment niet meer los. Steeds banger dat onverlaten het lege huis zouden binnendringen. De inbraakangst beheerste ‘Els’ haar hele etmaal. “Er moest op een gegeven moment rust komen,” weet Els. “Pas als je rust in je woning hebt, kun je andere zaken op orde brengen. Zoals het verwerken van de dood van je ouders. Ik heb gemerkt dat het bij mij zo werkt.”

Narigheid

De inbraakangst die zich bij Els manifesteerde na de dood van haar ouders, sluit goed aan bij het verhaal van Jan van den Berg van angstbehandelcentrum Ipzo. “Een algemeen gevoel van narigheid heeft vaak tot gevolg dat je je onveilig gaat voelen,” zegt Van den Berg. “Bijvoorbeeld de angst je baan te verliezen, kan onbewust leiden tot een inbraakangst. En de crisis heeft de afgelopen jaren voor veel onzekerheid gezorgd. Je voelt je om de een of andere reden al kwetsbaar en dat kan leiden dat je ook banger bent voor iets wat daar op zich niks mee te maken lijkt te hebben. Je bent bang voor je baan, je voelt je kwetsbaar, dus manifesteert die angst zich ook bij iets anders.”

Het is daarom niet verbazend dat de 53-jarige Els het rotgevoel na de dood van haar ouders  deels omzette in een angst voor inbraak. Waarom juist inbraakangst lijkt toe te nemen bij mensen die zich onbehaaglijk voelen, weet Van den Berg niet zeker, maar hij heeft er wel een theorie over:”Je thuis is een verlengstuk van je eigen lichaam. Omgekeerd zie je het ook: dat mensen na een inbraak zich fysiek ongemakkelijk voelen, echt onprettig.”

Inbraakangst manifesteert zich dus niet alleen bij mensen bij wie is ingebroken. Van den Berg attendeert gezinnen er vaak op dat praten over inbraak waar kinderen bij zijn, niet handig is. “Op den duur durven ze niet meer naar boven, kijken steeds onder het bed, of het licht moet aan tot ze slapen.” Het kan allemaal leiden tot een problematische inbraakangst die ervoor zorgt, zoals bij Els, dat eindeloos de sloten worden gecheckt of de lichten aangaan bij het minste geluidje.

Praten

“Gewoon niet meer die vorm van ontspanning vinden die nodig is” zegt Van den Berg die de inbraakangsthazen eerst leert te praten over hun boevenvrees, zónder dat de adrenaline door hun lichaam giert. Daarna wordt stapje voor stapje, bijvoorbeeld met een agent erbij, gekeken hoe veilig het huis is om de angst stilaan te doen wegnemen. “Bij kinderen gebruiken we weleens de truc om de politiepost aan de kapstok te hangen,” zegt Van den Berg.

Voor Els hielp een simpeler oplossing: beveiligen dat huis. Inbraakproof.nl, dat werkt volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen, zette extra sloten en grendels op de deuren, plaatste siertralies achter ramen en bouwde een digitale deurspion (zo’n kijkgaatje in de voordeur) waarmee foto’s kunnen worden gemaakt voor iedereen die voor de voordeur staat. “Het houdt inbrekers minimaal 3 minuten buiten de deur en uit onderzoek is gebleken dat 50-95% van de dieven het dan allang opgeeft,” zegt Dick Silvius van Inbraakproof.nl “Want de meeste inbraken gebeuren binnen 30 seconden.”

Publicatie: AD Landelijk, Victor Schildkamp,

Uitvoerige inspectie

woninginspectie beveiligingaanmelden beveiligingsinspectie

Ons werkgebied

Ons werkgebiedaanmelden beveiligingsinspectie

facebook
misdaadmeter kaart met goed beveiligde woningen

Partner van: