Laatste nieuws

09-12-2014

Succesvolle Voorlichting Veilig Wonen in Woerden


Het is slecht gesteld met de beveiliging van een gemiddelde woning in de Bomen- en Bloemenbuurt en Schilderskwartier in Woerden. Dit zegt Dick Silvius, die voorlichter is bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en eigenaar van Inbraakproof, een beveiligingsbedrijf. Samen met de gemeente Woerden organiseerde hij de informatieavond 'Veilig Wonen,' die goed werd bezocht door 150 bewoners.

Recente inbraakgolf

De aanleiding om een voorlichtingsbijeenkomst te houden voor de inwoners van de betreffende wijken, was de recente inbraakgolf.

In september en oktober werd er meer dan tweemaal zo vaak ingebroken dan normaal. Inmiddels is deze golf gestopt door een gerichtere aanpak, onder meer door het in de gaten houden door de politie van bekende veelplegers uit de stad.

Daarnaast stuurde de politie brieven naar bewoners die binnen een straal van 50 meter van de inbraakplek woonden, de zogenaamde besmettingsbrieven. Hierin vroegen we de bewoners of ze iets hadden gezien of dat hun iets was opgevallen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, zegt Margret Alberse, beleidsadviseur openbare veiligheid bij de gemeente Woerden.

Inbraakcijfers

De plotselinge stijging was volstrekt tegen de trend in, omdat Woerden een relatief veilige stad is op het gebied van woninginbraak. Uit cijfers van de AD Misdaadmeter blijkt dat er vorig jaar in Woerden gemiddeld 33 inbraken per 10.000 inwoners plaatsvonden. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde lag vorig jaar op 51 per 10.000 inwoners.

Tijdens de presentatie van Silvius bleek dat de meeste inbraken plaats vinden door onachtzaamheid van de bewoners. "Van de inbraken is 90 procent een zogenaamde gelegenheidsinbraak. Dit betekent een snelle buit, want de inbreker is snel weer weg. Dit gebeurt omdat mensen hun raam open laten staan of slechte sloten hebben. Slechts 10 procent van de inbraken is georganiseerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij babbeltrucs, die op allerlei manieren wordt uitgevoerd door zogenaamde collectanten of gespeeld hulpbehoevenden.

Babbeltrucs

Op een vraag uit het publiek hoe om te gaan met meteropnemers die zonder afspraak aan de deur verschijnen, adviseerde Dick Silvius ze dan maar niet binnen te laten als men twijfelt. "Dan gaat Steding vanzelf weer over tot het plannen van afspraken.

Wijkschouw

Dick had, voorafgaand aan de presentatie, nog een ronde door de buurt gemaakt, met een zgn inbrekersook. Er waren foto's gemaakt en Dick liet voorbeelden zien van kwetsbare plekken. Uit de bevindingen (sleutels zaten soms nog in het slot en ramen stonden open) bleek dat de tips erg welkom zijn.

Bron: AD, Dennis L'Ami, 09-12-2014

Uitvoerige inspectie

woninginspectie beveiligingaanmelden beveiligingsinspectie

Ons werkgebied

Ons werkgebiedaanmelden beveiligingsinspectie

facebook
misdaadmeter kaart met goed beveiligde woningen

Partner van: