Laatste nieuws

20-01-2015

Hoge opkomst op inbraakpreventie avond in Waalre


Het onderwerp veiligheid leeft bij de inwoners van Waalre-Aalst. Dat blijkt wel uit de hoge opkomst tijdens de bewonersavond van 14 januari in het Klooster te Waalre. En dat is mooi, aangezien er in deze gemeente in 2013 meer woningbraken waren dan fietsdiefstallen.

Achtergrond: Inbraakcijfers

Uit de politiecijfers bleek dat in 2013 binnen het politionele basisteam De Kempen het aantal woninginbraken was afgenomen. Enkel in de gemeenten Veldhoven en Waalre steeg het aantal woninginbraken fors. In Veldhoven steeg het aantal woninginbraken met 11,6 % t.o.v. 2012 en in Waalre zelfs met 20,8%. In totaal vonden in 2013: 370 woninginbraken plaats in onze gemeenten en dat is ruim boven het landelijke gemiddelde.

Voorlichtingsavond_Waalre_Veilig_Wonen

25% inbraken via achterzijde woning

Uit de gegevens blijkt dat bijna 25 procent van de inbraken via de achterzijde van de woning plaatsvindt. Een donker, toegankelijk achterpad is een aantrekkelijke route voor inbrekers. Inbrekers staan aan de achterzijde van de woning meestal uit het zicht en verminderen zo de kans om op heterdaad betrapt te worden. Ook blijkt er in ruim een kwart van de gevallen te worden ingebroken via deur. Inbrekers komen het daarnaast ook veel binnen via een raam. Vooral openstaande ramen verschaffen een gemakkelijke toegang tot de woning. Daarnaast worden schuifpuien en bovenlichten ook gezien als een gemakkelijke entree om binnen te komen. Bewoners verschaffen de inbreker, vaak zonder dat zij er erg in hebben, hulp om binnen te komen: tuintafels, ladders, klikobakken en tuinstoelen dienen maar al te vaak als opstapje.

Wijkschouw

De wijkschouw in de middag is onderdeel van onze presentatie. Tijdens deze wijkschouw letten we op toegankelijkheid, zichtbaarheid en inbraakwerendheid van de woningen. Komt de inbreker hinderlijk in het licht te staan en zijn er sociale ogen van de buren mogelijk of is het zicht belemmerd door hoge struiken aan de voorzijde van de woning.

Ook blijkt dat de inbreker vaak niet veel moeite hoeft te doen om binnen te komen. Veel openstaande klepramen en draaikiepramen verschaffen de inbreker gemakkelijk toegang tot de persoonlijke eigendommen van de bewoners. Ook de klikobakken en ladders lagen voor het grijpen. Gelet op de diverse inbraakmethoden die er zijn, zijn er legio voorbeelden te vinden van snelle inbraakmogelijkheden.

Klepraam toegang voor inbreker

Kijk af en toe door de ogen van een potentiële dader

Het belangrijkste advies wat we de bewoners dan ook kunnen geven, is te kijken naar de eigen woning door de ogen van een inbreker. Wat zie je, wat valt je op en hoe makkelijk is het eigenlijk? Ontmoedig de inbraak door passende maatregelen te treffen.

En hoe kwetsbaar bent u bij ongewenst deurbezoek? Staat u veilig achter een raam of heeft u een goede deurspion zodat u eerst kunt peilen wie er staat of moet u de deur altijd open doen. Heeft u een sterke kierstandhouder waardoor u veilig de deur op een kier kunt zetten?

En hoe kwetsbaar bent u bij een woningbrand? De vluchttijd is vaak maar 30 seconden, dus hoe verlaat u de woning bij brand... zijn alle sleutels binnen bereik en is de vluchtweg vrij en niet belemmerd door rolluiken die wellicht niet meer werken vanwege de stroomuitval.

Een veiliger Waalre

Samen gaan we voor een veiliger Waalre. De verstrekte (Politiekeurmerk goedgekeurde) kierstandhouders, de voorlichting en het informatiemateriaal versterken dit gevoel zeker. Daarnaast heeft de gemeente gewerkt aan een intergaal  actieplan. In het actieplan woninginbraken staat een heldere doelstelling: een vermindering van de woninginbraken in 2015 met 15%. Gelet op de voorgenomen aanpak en de betrokkenheid van de bewoners, hebben wij zeker het idee dat ze hierin zullen slagen.

Dick Silvius - CCV / Inbraakproof - 16-01-2015.

Meer info:

- Laat hier uw gegevens achter.

- Mail naar veilig@waarle.nl

Uitvoerige inspectie

woninginspectie beveiligingaanmelden beveiligingsinspectie

Ons werkgebied

Ons werkgebiedaanmelden beveiligingsinspectie

facebook
misdaadmeter kaart met goed beveiligde woningen

Partner van: